Hozzávalók:
Körülbelül 1 kg, főtt áttört burgonya
500 g liszt
Egy csapott evő kanál só
Körülbelül 20 dkg darált mák
Cukor ízlés szerint a mákhoz
Olvasztott sertés zsír vagy olaj
Elkészítése:
1. Egy lábasba, héjastól tegyük fel főni a krumplit.
2. Mikor már puha a krumpli, zárjuk le alatta a gázt, és öntsük le róla a vizet.
3. Hagyjuk hűlni, míg már a kezünkkel is letudjuk húzni a héját.
4. Miután megpucoltuk, törjük át egy krumpli nyomón.
5. Szórjuk egy nyújtó deszkára az 500 g lisztet, a tetejére pedig az áttört krumplit. Megsózzuk, majd jó alaposan összegyúrjuk.
6. Két részre osztjuk.
7. Az egyik felet a képen látható módon kinyújtjuk körülbelül 3 mm vastagságúra
8. Jól belisztezzük, és egy éles késsel, nem túl nagy távolságra lévő vízszintes csíkokra vágjuk.
9. A csíkokat kettesével, körülbelül 1 cm széles párnácskákra vágjuk.
10. Ezután következik a "bögyörítés". A tenyerünk hüvelykujj felőli részével, egyesével söndörgetjük formára.
11. A megformázott bögyörőket jól meglisztezzük, hogy elkerüljük az összeragadást. Vizet forrni teszünk egy lábasba, enyhén megsózzuk, mikor már lobog a víz, beletehetünk egy adag tésztát. Rátesszük a fedőt. Akkor van kész ha ismét felforr a víz.
12. A megfőtt bögyörőket egy tálba szedjük és egy kevés forró zsírt vagy olajat öntünk rá. Jól összerázzuk. Minden adagot kifőzünk, megzsírozunk, majd cukorral elkevert mákkal megszórjuk, és összekeverjük. A tészta másik felét is kinyújtjuk, felvágjuk, bögyörgetjük, kifőzzük, zsírozzuk, megszórjuk, fogyasztjuk. Jó étvágyat hozzá!
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése