Hozzávalók: (16-18 nagyobb sütinyalókához)
4 egész tojás
4 evőkanál liszt
4 evőkanál cukor
2 evőkanál cukrozatlan kakaópor
fél csomag sütőpor
100 g vaj vagy margarin
100 g étcsokoládé
200 g eper ízű bevonó csokoládé
egy loccsintásnyi étolaj
színes szórócukrok, gyöngyök és kókusz a díszítéshez
hurkapálcika vagy nyalókapálcika
Elkészítése:
A tojásokat szétválasztjuk. A fehérjét a cukorral kemény habbá verjük. Hozzáadjuk egyenként a tojássárgákat, és kézi habverővel óvatosan elkeverjük. Egy másik tálba kimérjük a lisztet, hozzáadjuk a fél csomag sütőport, és a kakaóport, elkeverjük, majd apránként a tojáshabba forgatjuk. Eközben gőz fölött megolvasztjuk a csokoládét, és végül a piskótatésztába csurgatjuk, elkeverjük és 180-200 fokig előmelegített sütőben készre sütjük. A tepsi mérete mindegy, úgy is szét fogjuk morzsolni. Mikor a piskóta megsült, és ezt tű próbával ellenőriztük is, hagyjuk kihűlni, kicsit szikkadni. A kezünkkel morzsoljuk szét, apró darabokra, végül morzsákra. Adjuk hozzá a vajat, és a kezünk segítségével, vagy a kézi mixer dagasztó karjával gyúrjuk egyneművé. Formáljunk belőle tetszőleges méretű, de lehetőleg egyforma nagyságú golyókat. Tegyük a hűtőszekrénybe kb. 30 percre. Ezalatt felolvaszthatjuk a bevonó csokoládét, és előkészíthetjük (méretre vághatjuk) a hurkapálcikákat. A bevonó csokoládét először egy nagyon kevés olajjal vízgőz fölött megolvasztjuk. Akkor a legalkalmasabb a sütinyalókák bevonásához, ha már nem olyan folyékony, kissé lehűlt, így nem folyik le, és egyenletesen befedi majd a sötét csokis piskótát. Ha lehűltek a süti golyók és a bevonó csokoládé is megfelelő hőmérsékletű, elkezdődhet a mártogatás, ezt a gyerekek is nagyon élvezik, mert egyszerű és nem olyan balesetveszélyes mint mondjuk egy fém sütikiszúró használata. Mert az könnyen elvághatja a kicsik kezét. A pálcikák egyik végét a csokiba mártjuk, majd körülbelül a sütigolyók közepéig beleszúrjuk. Sokan ilyenkor még visszateszik a hűtőbe pár percre, de ha elég stabilnak érezzük bátran márthatjuk egyből a masszába. Míg nem köt meg addig tetszés szerint dekorálható. Én most néhányat kékre színezett házi szórócukorral szórtam meg, ami igazi csillogást adott a sütiknek. Egyik kedvenc színű cukor gyöngyömet is használtam, ami a babarózsaszín roppanós felületen üde zöld, tavaszi hatást keltett. Harmadig díszítő elemem pedig a kókusz volt, ami a hófehér tisztaságával igazán méltó egy anyák napi sütinyalóka csokorhoz. Ezzel kedveskedtem tehát Édesanyámnak és Nagymamámnak amiért felneveltek és ennyi mindenre megtanítottak engem. Még egyszer köszönöm hogy vagytok nekem, és remélem még nagyon sokáig az életem legfontosabb részei lesztek :) Szeretlek titeket. Boldog Anyák Napját!
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése