Oldalak

2014. május 20., kedd

Churros-Spanyol csurgatott fánk

Eheti tesztalany a Churros, avagy a Spanyol csurgatott fánk. A tésztája a képviselő fánkéhoz hasonló égetett tészta, de ezt vele ellentétben nem a sütőben, hanem forró olajban kell kisütni. Kívül aranybarna és roppanós, belül puha és lágy. A legjobb még forrón kristálycukorban elkevert vaníliás cukorba hempergetve, és csokoládéba mártogatva. Jóétvágyat hozzá!

 

Hozzávalók:

  250 ml víz
  100 g vaj vagy margarin
  150 g liszt
  egy csipet só
  3 egész tojás
  olaj a sütéshez
  80 g kristálycukor 
  1-2 csomag vaníliás cukor (ízlés szerint)
  200 g étcsokoládé
  250 ml tej vagy tejszín


Elkészítése:

A vizet és a vajat egy közepes lábosban 3-4 percig magas hőfokon forraljuk, amíg a vaj teljesen el nem olvad. Adjuk hozzá a lisztet és a csipet sót, és fakanállal addig keverjük míg a tészta el nem válik az edény falától. Hogyha ez megtörtént, húzzuk félre a tűzhelyről és egy darab folpack-al szorosan fedjük le a tészta felszínét, hogy ne bőrösödjön be amíg kissé kihűl. Nem szabad forrón hozzákeverni a tojásokat mert akkor könnyen rántotta lesz belőle. Mikor úgy érezzük a tészta elég langyos ahhoz hogy a tojásokat már ne kapja össze, akkor egyesével hozzákeverhetjük őket. Dolgozhatunk robotgéppel, de egy kézi habverővel, fakanállal is könnyedén kikeverhető, csupán kicsit több időbe telik. De én meg mondom őszintén, szeretek minél több műveletet szabad kézzel végezni. Persze vannak dolgok amiknek én sem állnék neki kézi habverővel ( ilyen például a tojásfehérjehab elkészítése ) de olyan tésztákat mint például az amerikai palacsinta, vagy a muffinokat is rendszerint egy fakanállal vagy kézi habverővel készítem el. Számomra nyugtató, stresszoldó hatású ez a művelet :) Gondolom mások is így vannak ezzel. Visszatérve a Churrosra, amikor már mind a 3 tojást belekevertük egy sűrű egynemű, nokedli tésztához hasonló állagot kell kapnunk. Egy csillagcsővel ellátott habzsákba töltjük, és tetszőleges nagyságú "rudakat" nyomunk belőle (egy konyhai olló segítségével könnyen adagolható.) Végül forró növényi olajban kisütjük. Akkor jó ha kívül aranybarna, roppanós, belül egész puha. A kristálycukorban elkeverjük a vaníliás cukrot, tetszés szerint egy vagy két csomaggal, de akár ki is hagyható és fahéjjal helyettesíthető. Vagy csokoládé mártogatóst is készíthetünk hozzá, 250 ml tejet vagy tejszínt felforralunk, beletördeljük a csokoládét és addig kevergetjük még teljesen el nem olvad a csokoládé. Jó étvágyat kívánok hozzá!





Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése