Oldalak

2014. november 2., vasárnap

Banános Zabkása

Tudom, tudom már megint egy banános recept. De van olyan ember a földön aki ne szeretné a banánt? Nekünk az egyik kedvenc gyümölcsünk. Új elhatározásunk hogy mostantól minden nap reggelizünk, lehetőség szerint egészséges ételeket. Sajnos a munka miatti rohanásban erre eddig nem mindig szakítottunk időt. Sokak szerint az egészséges étkezés drága vagy bonyolult, pedig ez az étel is fillérekbe került, bármilyen hihetetlen. Hiszen egy adaghoz mindössze 50 g zabpehelyre van szükség 500 g zabpehely pedig csupán 200 ft. Ami esetleg drágább lehet benne az a banán és a tej, de valljuk be egy doboz cigi árának az egynegyede még így is. ( Elnézést azoktól akiket megsértettem ezzel, de én nem dohányzom ) A zabkása önmagában is nagyon finom szerintem, de így banánnal különösen. Így a gyerekek számára is csábítóbbá tehetjük, és ezáltal könnyedén hozzájuthatnak a gabona félékben megtalálható tápanyagokhoz. Rengeteg energiát ad a nap nagy részére így a munka és a tanulás is könnyedén megy majd. Jó étvágyat hozzá!



Hozzávalók (2 személyre)

  100 g nagyobb szemű zabpehely
  300 ml tej
  2 érett banán
  mandarin vagy más gyümölcs a díszítéshez

Elkészítése:
A zabkását felöntjük a tejjel ( használhatunk vizet is de tejjel az igazán finom ) és lassan elkezdjük melegíteni a tűzhelyen. A mikróba is elkészíthető 2-3 perc alatt. Én jobb szeretem ha lehet a mikrót kikerülni ezért mindig gázon készítem. Ugyan annyi idő és jobban ellenőrizhető hogy semmi kép ne égjen oda semmi. Tehát lassan melegítjük és közben kavargatjuk. Pár perc múlva magától be fog sűrűsödni és a zabpehely is megpuhul, A banánokat villával törjük össze és adjuk a még meleg kásához. Keverjük jól el és még melegen fogyasszuk el. Jó étvágyat hozzá!




Kínai sült banán

Ennek a receptnek most semmi különösebb sztorija nincsen, csupán annyi hogy egy Youtube-os videón láttam  méghozzá itt  akit érdekel videón is megnézheti az elkészítését. Nagyon kíváncsivá tett milyen íze is lehet, mert még őszintén megmondva soha nem ettem sült banánt. De abszolút kedvencé vált az egyszerűségével és mégis különleges ízhatásával. Párom is megnyerően fogadta amiért már eleve megérte elkészíteni ilyen hirtelen kigondolásból. Na meg ugye a kívül ropogós, belül nyúlós ragacsos textúrája a mennyekbe juttatja azt aki eszi. Mindenkinek ajánlom. Egy jó kis szószba mártogatva is isteni lehet legközelebb úgy is kipróbáljuk. Jó étvágyat hozzá!



Hozzávalók: 

  5 evőkanál liszt 
  egy csapott teáskanál sütőpor
  annyi hideg víz hogy nokedli tésztához hasonló sűrűségű állagot kapjunk 
  3 banán ( én érettebbet használtam, a keményebb állítólag jobb hozzá de szerintem ezzel sem volt semmi baj így is megtartotta a formáját)
  olaj a sütéshez


Elkészítése:

A lisztet és a sütőport elkeverjük, a banánokat felvágjuk tetszőleges nagyságúra, én olyan 5 centisekre vágtam körülbelül. Adjunk annyi minél hidegebb vizet a liszthez és sütőporhoz hogy nyúlós sűrű tésztát kapjunk. Nem baj ha kicsit csomós lesz. Forgassuk meg a banánokat a tésztabundában és forró olajban süssük arany sárgára. Jó étvágyat hozzá!


Variációk Banán turmixra

Nálunk a fagyi mellett a nyár másik slágere a turmix. Azok közül is a banános minden mennyiségben és variációban. Igazából ez is egy olyan "recept" ami nem igényel különösebb pontosságot és majdhogynem 2-3 hozzávaló az egész. Sokan azt hiszik én csak is a "bonyolult" pepecselős édességek híve vagyok de ki kell ábrándítsam ezen hitetlenkedő ismerőseimet :D Szoktam azért én is egyszerű lenni, sőt imádom az egyszerű recepteket. A jó turmix szerintem sűrű és édes a jó érett banántól és méztől, viszont  a párom szerint a jó turmix több tejjel az igazi és jobb hozzá a zöldebb banán. Ugyebár ízlések és pofonok szokták mondani. Ezért én mindig két külön adagot készítek és feldobom néha egy-két extra hozzávalóval. Az alapja azonban mindegyiknek ugyan az, a tej. Lehetőség szerint használjunk minél magasabb zsírtartalmú tejet, vagy házi tejet. Én 0,5 litert szoktam számolni egy adaghoz, ez ugyebár két 2,5 dl-es pohárnak felel meg. Íme tehát néhány variáció képekkel. Kísérletezni és a recepttől eltérni természetesen szabad :D


Először is az alap banán turmix:


Hozzávalók:

  0,5 liter tej
  2 banán ( ha sűrűn szereted)
  ízlés szerint cukor vagy méz

Az egészet turmix gépbe tesszük és jól elturmixoljuk.


Kókuszos-banánturmix:

Hozzávalók:

  0,5 liter tej
  2 banán
  ízlés szerint cukor vagy méz
  2 evőkanál kókuszreszelék ( ez is lehet több)



Ínyenc-banán turmix:

Hozzávalók:

  0,5 liter tej
  2 banán
  ízlés szerint cukor
  egy csipet őrölt szerecsen dió
  egy csipet fahéj
  (én ebbe is szoktam tenni kicsi kókuszt ha magamnak csinálom)

 ( a zöld szín a tetején a szóró cukor :( sajnos bele olvadt, de attól még mutatós és isteni finom )

Banánturmix csoki darabos kekszmorzsával

Hozzávalók:

  0,5 liter tej
  2 banán
  ízlés szerint cukor vagy méz
  ízlés szerint összetört kekszmorzsa a tetejére