Hozzávalók:
1 kg darált hús (vegyesen sertés és marha)
500 g lasagne tészta
1-2 fej hagyma
olaj
piros paprika
só, bors ízlés szerint
oregánó, majoránna ízlés szerint
300 g gouda sajt
A besamelhez:
10 dkg vaj
10 dkg liszt
1 l tej
só
bors
szerecsendió
Elkészítése:
Először a darált húst kell elkészítenünk. Olajon hagymát pirítunk, majd bele tesszük a húst. Sózzuk, borsozzuk ízlés szerint, félrehúzzuk a tűzhelyről és kevés piros paprikával is megszórjuk. Mehet rá még pár csipet oregánó, majoránna. Felöntjük egy kevés vízzel és készre főzzük. Ezzel nincs több gondunk. Most a mártást következik. A tejet megmelegítjük. A vajat egy lábasba megolvasztjuk, hozzá adjuk a lisztet, és nagy lángon kevergetve kissé megpirítjuk, de ne legyen túl barna, sem égett. Mikor már a liszt színe kissé megváltozott lassan felöntjük a tejjel, s alacsony lángon folyamatos kevergetés mellett besűrítjük. Sóval, borssal és egy csipet szerecsendióval ízesítjük. Ezzel a mártásunk is kész. Használatig félre tesszük. Eddig szinte azonos módon készíti mindenki. A tészta kérdésben azonban vannak viták. Van aki nyersen, keményen teszi bele, valaki kicsit megfőzi mielőtt beletenné. Én ez utóbbihoz tartozom. Nem sok idő, tényleg csak 1 perc a forró vízben hogy kicsit könnyebben használható legyen, szárazon ugyanis jobban törik. Ki így, ki úgy készíti. De igazából a végeredmény elvileg ugyan az, a mártástól és a hús szafttól megpuhul a tészta. A sütőt melegítsük elő 190-200 fokra, nem sok idő kell neki a sütőben.Az összeállítás a következő:
A tepsit kivajazzuk és rá teszünk egy réteg tésztát, úgy hogy keresztbe hosszába mindenhol legyen egy réteg tészta. Majd egy kis besamel következik, majd rá egy adag husi, megint mindenhová tészta réteg, besamel, hús, tészta... Ezt addig folytatjuk míg minden hozzávaló el nem fogy, és meg nem telik a tepsi. Végül a tetejére lezárásul besamel kerül (ha esetleg elszámoltuk volna magunkat és nem maradt mártás, akkor sima tejföl is megteszi. A legfelső réteg pedig a reszelt sajt, amit ne sajnáljunk mert istenien rápirul a tetejére. Akkor van kész mikor a sajt már gyönyörű aranybarnára pirult a tetején. Hagyjuk hűlni mielőtt szeletelnénk. Jó étvágyat hozzá!
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése