Oldalak

2015. július 5., vasárnap

Nagyi receptje: Szilvalekváros rakott tészta

Mindössze 3 hozzávalóból készül az egyik kedvenc családi ételünk. Nagymamám tanította Anyukámnak és ő nekem. Emlékszem általános iskolából hazaérve már az ajtóban megcsapott az az isteni finom pirult dió illat, amiből rögtön kitaláltam mi lesz az ebéd. Még ma is a kedvenceim egyike. Otthon sokszor csináltam egy jó nagy tepsivel. De sajnos eddig ilyen távol a Nagyitól és az ő házi alapanyagaitól nem volt lehetőségem elkészíteni, ugyanis a házi széles metélttől, a házi szilvalekvártól és darált diótól lesz olyan finom, számomra. Eszembe sem jutna bolti lekvárral vagy tésztával elkészíteni, bár valljuk be talán úgy sem lenne rossz, de mégis nekem így az igazi. Anyukám hamarabb tett látogatót kicsiny hazánkban mint mi, így rábíztam ( mivel már nagyon rakott tészta ehetnékem volt :D ) hogy hozzon mamától mindent ami csak hozzá kell, hogy a már egyre erősödő honvágyam ( és étvágyam :D ) végre csillapítsam. Így történt tehát hogy itt 1200 km-re az otthonomtól egy harapással gondolatban hazarepültem Nagymamám falujában. Furcsa hogy az ételek mennyi emléket hordoznak, és ezt sokszor elfelejtjük, csak akkor jövünk rá mikor sokáig nem esszük őket, majd ismét megkóstoljuk valahol máshol, vagy akár más formában, de nekünk mégis ugyan az marad. Enni tehát jó, emlékezni még jobb. Jó étvágyat hozzá!

Hozzávalók:
( pontos arányokat nem tudok írni csak körülbelüli mértékeket, mindenki saját ízlése szerint nyugodtan alakítsa, valaki több tésztával, valaki több lekvárral szereti, olyat is hallottam aki tojáshabba forgatott diót tesz a tetejére, én a számunkra leginkább bevált arányokat írom le, variálni persze szabad :) )

  Kb 700 g házi széles metélt
  Kb egy 3/4 üveg házi szilva lekvár (450 g-os üveg)
  Kb 300 g darált dió 2-3 evőkanál cukorral elkeverve

Elkészítése:
Egy nagy lábosba vizet teszünk forrni. Mikor már lobog, kicsit megsózzuk majd beleöntjük a tésztát. Folyamatos kevergetés mellett nem túl puhára, fog keményre főzzük ( a házi tészta hamarabb megfő). Egy normál méretű kb 36x26 cm átmérőjű tepsit nagyon vékonyan kiolajozunk, és tészta felét ráhalmozzuk, majd szépen elterítjük hogy mindenhova jusson. A tetejére két evőkanál segítségével szétszórtan (de azért egymástól nem túl távol) halmokat teszünk a szilvalekvárból. Nem kell elkenni, ahogy sül úgyis összeolvad. A maradék tészta réteggel befedjük, majd a cukrozott dióval vastagon megszórjuk a tetejét. 200 fokos sütőbe tesszük, mikor már aranybarna a teteje, és isteni dió illat árad a lakásban akkor készen van. Kicsit hagyjuk hűlni, mert a lekvár forró lehet. Jó étvágyat hozzá!


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése