Oldalak

2015. szeptember 20., vasárnap

Pavlova torta

Már régen ki akartam próbálni ezt a receptet, amit még évekkel ezelőtt egyik nagy kedvencem Nigella tévéműsorában láttam. Kicsit féltem  a habcsók készítéstől, ez is volt az oka hogy eddig elodáztam a dolgot. Most azonban elérkezettnek éreztem az időt hogy elkészítsem. De sajnos meg kell mondjam a kezdők hibájába estem, én aki nagy süti mániás, véletlenül mellényúltam és habtejszín helyett írót vettem. Na de mentségemre szóljon hogy itt Németországban könnyű félrenézni az ilyesmi termékeket. Sokszor előfordult már velem az ellenkezője is, tejföl helyett valami egészen más tejterméket sikerült vennem. Lényeg a lényeg a pavlova tortám így tejszínhab nélkül maradt ( pedig olyan lelkesen próbáltam felverni az írót :D )
Ettől eltekintve így is nagyon ízlett. A tetejére halmozott konzerv vegyes gyümölcsök helyett friss társaikkal talán még finomabb lett volna. Az a legjobb benne hogy kitűnő vendég váró desszert, könnyű légies, nem üli meg a hasat, jó érzés enni. Sokféle gyümölccsel elkészíthető, és szuper mutatós :), Tudom hogy van még mit tökéletesíteni rajta de az alap recept, a habcsók elnyerte a tetszésem. Ez most nem egy tökéletes végeredménye ennek a receptnek, de úgy érzem van benne lehetőség. Sokáig gondolkodtam feltegyem e egyáltalán, sikerült e annyira jól. Én is mellé nyúlhatok néha (ebben az esetben szó szerint :D) és ezért is raktam fel végül mert ez egy jó példa azoknak akik azt hiszik sütni iszonyat nehéz, és csak a profik képesek rá valami varázslat álltál :D. Mindenki képes hibázni, de majd legközelebb jobban sikerül, már alig várom a második próbálkozást, nyami :) Íme tehát a recept, jó étvágyat hozzá!

Hozzávalók:
6 db tojás fehérje
300 g kristálycukor
1 evőkanál citromlé
0,5 l habtejszín
2 konzerv vegyes gyümölcs, vagy bármilyen friss, használtam még cikkekre vágott friss fügét is.

Elkészítése:
A tojások fehérjét a cukorral és a citrom lével nem túl kemény habbá verjük. Szép fényesnek kell lennie. Egy sütöpapírral kibélelt tepsibe helyezünk egy tortakarikát, óvatosan nem túl magasról beleöntjük a habot, elegyengetjük a felszínét, majd egy határozott mozdulattal hirtelen felemeljük róla a formát, és már kész is a tökéletes kör. Ha a kissé rusztikusabb formát kedveljük, egyszerűen csak a papír közepére halmozzuk, és kissé elterítjük. 180 fokra (gáztűzhelyen 4-es fokozat) előmelegített sütőbe tesszük, amit azonnal leveszünk 150 fokra, és így sütjük kb 1 órán keresztül. Sütés közben véletlenül se nyissunk rá, mert összeesik. Akkor van kész mikor már kívül szilárd, repedezett a felszíne, de belseje kissé lágy és ragadós. Miután megsült, a sütőt lekapcsolhatjuk és az ajtaját résnyire kitámasztva még legalább fél órát szárítjuk, majd miután kész és kihűlt a tetejére lágyan felvert tejszínt halmozunk, és megpakoljuk ízlés szerint különféle gyümölcsökkel. Frissen a legfinomabb. Jó étvágyat hozzá!



Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése