Hozzávalók a vajas kekszhez:
12,5 dkg vaj
12,5 dkg finomra szitált porcukor
1 közepes méretű tojás
1 teáskanál vaníliaaroma
25 dkg finomliszt
csipetnyi só
kis marék földimogyoró megdarálva
Hozzávalók a cukormázhoz:
50 dkg porcukor
2 közepes nagyságú tojás fehérje
1 teáskanál citromlé
piros ételfesték
citromsárga ételfesték
Hozzávalók a sárkányhoz:
100 g étcsokoládé
Sablon a csokoládé formához
Elkészítése:
A porcukrot és a vajat egy tálba tesszük, és addig keverjük, amíg könnyed, krémes masszát nem kapunk. Hozzáadjuk a tojást, és az aromát, és addig folytatjuk a keverést, amíg teljesen homogén nem lesz a massza. Elkeverjük a lisztben a sót és a finomra darált mogyorót. Ezt két részletben hozzáadjuk a vajas masszához, majd jó alaposan elkeverjük a tésztát. Simára gyúrjuk, majd fóliába csomagoljuk, és fél órára a hűtőbe tesszük. A sütőt 180 fokra előmelegítjük. A tésztát lisztezett felületen 0,5 cm es vastagságúra kinyújtjuk, és tenyér nagyságú köröket szaggatunk ki belőle. A kiszaggatott kekszeket sütőpapírral kibélelt tepsire helyezzük. 10-15 percig sütjük míg szép aranybarnák nem lesznek, de vigyázzunk ne hagyjuk bent túl sokáig a kekszeket különben nagyon kemények lesznek. Ha kész hűlni hagyjuk, teljesen ki kell hűlnie vagy ráolvad a cukormáz és nem lesz szép.
A csokoládé sárkány elkészítése:
Gőz fölött olvasszuk meg a csokoládét. Vegyük le a tűzről, és kicsit hagyjuk hűlni, hogy ne legyen olyan folyós. A sablont egy átlátszó fólia vagy sütőpapír alá rögzítsük, hogy ne mozduljon el. Töltsük a csokoládét egy vékony végű habzsákba, és a mintát követve formázzuk meg a sárkányt. Hagyjuk dermedni. Hűtőszekrényben gyorsabban megköt.
A cukormáz elkészítése:
A porcukrot egy tálba szitáljuk. Hozzáadjuk a tojásfehérjéket és a citromlevet és mindezeket a hozzávalókat összekeverjük. Ha kézi mixert használunk, alacsony fokozatra állítsuk, és a keverést 4-5 percig folytassuk. ( Fakanállal 6-7 perc ) A kész máznak simának és csillogónak kell lennie. Ha túl sűrű a máz, még pár csepp citromlevet adjunk hozzá és keverjük tovább 1-2 percig. Közepesen sűrű és híg mázat úgy kaphatunk, hogy pár csepp vizet adunk a sűrű mázhoz. Ajánlott a színező anyagot még ezelőtt hozzáadni, ugyanis az is hígítja a mázat. Pár csepp piros, és pár csepp citromsárga kell a narancssárga szín eléréséhez. Ha elértük a megfelelő állagot és színárnyalatot, töltsük egy vékony csövű habzsákba és nyomjuk a mázat a keksz tetejére. A már megkötött sárkányokat, nagyon óvatosan mert könnyen törnek, egy késsel emeljük le a fóliáról és helyezzük a még folyékony máz közepére. Igazítsuk be és már kész is a rettenetes sárkány. A száradási ideje minimum 4 óra. Jó étvágyat hozzá! ( Ha van szívük megenni :) )
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése