Hozzávalók a piskótához:
4 egész tojás
4 evőkanál kristálycukor
4 púpozott evőkanál liszt
100 g jó minőségű étcsokoládé
4 evőkanál kakaópor
fél csomag sütőpor
Hozzávalók a krémhez:
Eper pudinggal elkészített pudingos főzött krém <=(recept megtalálható a linkre kattintva)
Én sütinyalókákkal dekoráltam mivel sajnos nem volt mibe állítanom őket, de végeredményben talán nem is volt olyan rossz ötlet :)
Néhány jó tanács:
Ez a torta két tortalapból áll, közte a pudingos krémmel, eperszezonban akár friss szeletekre vágott epret is rakhatunk a töltelékbe. Én külön szoktam sütni a tortalapokat, mert a piskóta félbevágás nem az erősségem, és mert így szeretem. Így kicsit vastagabb piskótát kapunk ugyan, de puha, stabil, és mégsem túl édes a végeredmény. Bizonyára mindenki evett már émelyítően édes tortaszeletet, amiből egy-két falat és máris úgy érezzük több belénk se fér. Ez nem olyan torta, sem a krém sem a piskóta nem nehéz, vagy tömény. Én mindig, ha tortát sütök ezek szerint az arányok szerint dolgozok: minden tojásra egy púpozott evőkanál lisztet és egy evőkanál cukrot számítok.(kakaópor esetén 2 tojásra 1 evőkanál kakaó, de ez opcionális) A tojásokat mindig szétválasztom és külön verem fel a fehérjét a cukorral. Ehhez a formához piskóta laponként 2 darab tojás elegendő.
Elkészítése:
Melegítsük elő a sütőt 180 fokra. A sütőformát jó alaposan kivajazzuk és kilisztezzük. Szétválasztunk két tojást. A tojások fehérjét 2 evőkanál kristálycukorral kemény habbá verjük. Mikor a hab kemény és "csúcsos" a tojások sárgáját is hozzákeverhetjük. Egy kézi habverővel dolgozzunk, óvatosan forgassuk bele a tojássárgákat egyenként, míg egynemű nem lesz a massza. Egy másik tálba keverjük össze a két púpozott evőkanál lisztet egy evőkanál kakaóporral és 1/4 csomag sütőporral (egy 12 grammos DrOetker sütőpor 1/4-e 3 gramm) Óvatosan adagoljuk a száraz hozzávalókat a tojáshabba, kézi habverővel könnyedén, légiesen keverjük el a masszát míg össze nem keveredik teljesen. Eközben 50 g étcsokoládét gőz fölött megolvasztunk és óvatosan hozzácsurgatjuk a piskóta tésztához. Még egyszer óvatosan elkeverjük, majd a kilisztezett szív alakú tepsibe kanalazzuk, egyenletesen elsimítjuk és megsütjük. Nem néztem az órát, de körülbelül 20 perc alatt elkészül. Tűpróbával ellenőrizzük, ha már nem ragad a fogpiszkálóra a tészta akkor van kész. Ha tapadásmentes formába sütjük könnyen ki kell jönnie, esetleg ha kicsit beleragad óvatosan vágjuk körbe, nyúljunk alá és egyszerűen emeljük ki. Ugyan így készítsük el a második piskótalapot is. Készítsük el a pudingos főzött krémet. Mikor megsültek a tortalapok, mindenképp hagyjuk kihűlni mielőtt a krémmel megkennénk. Ízlés szerint dekoráljuk. Legyenek kreatívak, képzeletünknek Habzsák segítségével szegélyt is készíthetünk a tortánknak. Beleállíthatunk sütinyalókákat is ahogyan én tettem, vagy egy habzsák segítségével szegélyt
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése