2014. július 31., csütörtök

Citromos-habos álompite-Lemon pie

Legelőször az Életem értelmei c. vígjáték sorozat nézésekor találkoztam ezzel az édességgel. Olyannyira megkívántam hogy szinte azonnal keresgélni kezdtem hasonló receptek után. Több receptet is kipróbáltam, de végül ez vált be leginkább. (köszönet a receptért az Alíz konyhája blognak) Ennek már legalább egy éve, de a süti sikere változatlan. Nagymamám nagy kedvence a citrom minden mennyiségben. Az ő gyermekkorában nem volt annyiféle édesség meg fagyi. Csoki citrom, legfeljebb vanília. Az ő kedvence a citromos. És persze a süteményekben is nagyon szereti. Így hát kinek is süthettem volna meg legelőször mint neki :). Mondhatom, egy órán belül elfogyott. Azért írom most ezt le, mert a drága Nagyikám tegnap ünnepelte a 71. születése napját. Ugyan most nem tudtam vinni neki a süteményből, mégis szeretnék ezzel a recepttel gondolni rá. Nagyon szeretünk Mami :) Sok Boldog Születésnapot és továbbra is jó Egészséget kíván neked a család! :)




Hozzávalók:

A tésztához:

  20 dkg finomliszt
  14 dkg margarin
  7 dkg cukor
  1 csipet só
  1 tojás sárgája

A krémhez:

  3 db tojás sárgája
  3 evőkanál cukor
  3 evőkanál étkezési keményítő
  1 dl víz 
  1 citrom leve és reszelt héja 
  1 evőkanál margarin
  
A tetejére:

  4 db tojásfehérje
  10 dkg cukor
  fél citrom leve 



Elkészítése:

A tészta hozzávalóit gyors mozdulatokkal összegyúrjuk, hogy ne melegedjen fel a tészta. A pite formánkat kivajazzuk és kibéleljük a tésztával, és 200 fokos sütőben félig megsütjük ( én kicsit meg szoktam szurkálni a tésztát hogy ne púposodjon fel sülés közben, de akár vakon is süthetjük.) Kivesszük a sütőből és egy kis tojásfehérjével megkenjük, és hagyjuk rászáradni, erre azért van szükség hogy a folyékony citromos krémtől ne ázzon el a tészta. A tojásokat a cukorral és az étkezési keményítővel elkeverjük, majd hozzáadjuk a facsart citromlevet és a citromhéjat. Majd apránként a vizet és az olvasztott margarint. Egy nagyon híg masszát fogunk kapni, de nem kell megijedni ilyennek kell lennie. Öntsük a félig megsült tésztára, majd a cukorral és citromlével felvert tojáshabot is óvatosan halmozzuk a tetejére. A habnak lebegnie kell a felszínén. Kb 170 fokos sütőbe tesszük, akkor lesz jó ha megmozgatva a tepsit a hab már nem "csúszkál" a tetején. Ha a hab eközben jobban barnulna fedjük le egy darab alufóliával és süssük tovább míg el nem készül. Jó étvágyat hozzá! 



  

2014. július 23., szerda

Narancsos madártej

Végre főzhettem az új konyhámban :). Az elmúlt hónapban ugyanis új közös lakásba költöztünk a párommal. Ez volt az oka annak, hogy mostanában kevésbé voltam aktív. Sajnos mikrót még nem sikerült vennünk, így mostanában olyan ételek jöhetnek szóba amiket a gáztűzhelyen könnyedén megmelegíthetünk, vagy amit hidegen kell fogyasztani. Most ez utóbbi mellett döntöttünk. Egy időben vettem a "Küld el a recepted" c. újság sorozatait, ami jobbnál jobb receptekkel volt tele. Az egyik ilyen számból készítettem el ezt a finom és különleges ételt. Nagyon imádjuk a hagyományos madártejért, most azonban ezt a meglepően egyszerű és isteni finom változatot kívántuk meg. Ajánlom az egzotikus ízek kedvelőinek. Köszönet a receptért a beküldőnek Bertus Zitának Dombóvárról. :)



Hozzávalók:

  3 narancs leve és reszelt héja
  3 púpozott evőkanál liszt
  12 dkg cukor
  4 csomag vaníliás cukor
  4 tojás
  1,5 liter tej




Elkészítése:

Reszeljük le a narancsok héját, majd facsarjuk ki a levüket. Válasszuk ketté a tojásokat, a fehérjékből verjünk kemény habot 2 evőkanál cukorral. A sárgájukat tegyük félre. Forrósítsunk fel a tűzhelyen egy liter tejet, majd szaggassunk bele galuskákat a tojáshabból két kanál segítségével, én szeretem ha kissé szabálytalanok. 1-2 percig főzzük a galuskák mindkét oldalát, de ügyeljünk közbe a tejre is, meg ne égjen. Szedjük ki őket egy szűrőkanállal és tegyük félre. Keverjük el a tojás sárgákat a maradék cukorral, a vaníliás cukorral, a narancshéjjal és a liszttel, majd jól dolgozzuk össze a maradék tejjel és a narancslével. Öntsünk hozzá a forró tejből a tojásos masszához egy keveset, hogy elkerüljük a kicsapódást. Jól keverjük el, majd öntsük a forró tejbe. Én takarék lángon szoktam egy kézi habverővel keverni, úgy tapasztaltam így kisebb eséllyel csomósodik össze. Addig főzzük míg be nem sűrűsödik. Ha elkészült habgaluskával tálaljuk.Fogyasztásig hűtőben tartjuk. Jó étvágyat hozzá! :)