2013. május 20., hétfő

Flamand csokis tallérok

A párom abszolút kedvence. A legegyszerűbb édesség. A hozzávalói mindig megtalálhatók itthon, így bármikor kívánja is meg ( és meg is szokta elég sűrűn (: ) azonnal el tudom készíteni. A leggyorsabb sütik egyike. De senkit ne tévesszen meg a túlzott egyszerűség. Amilyen egyszerű, legalább olyan finom. Azért bátorkodom ennyit fényezni, mert ez a süti volt eddig az egyetlen, amire a húgom több év elteltével is emlékezett. "Melyik is volt az a süti amit legutóbb mind én ettem meg? :D" Hát még szerencse hogy eszembe jutott és el tudtam készíteni neki, így születésnapjára kapott is egy nagy adagot belőle. Na nem is istenítem tovább, inkább leírom. Egyébként a www.nosalty.hu oldalról származik. Kicsit módosítottam rajta. Egy pohár tejjel a legfinomabb!


Hozzávalók:
  16 dkg vaj
  10 dkg porcukor
  2 evőkanál kakaópor
  1 teáskanál vaníliás cukor
  18 dkg finomliszt
  1 evőkanál víz/tej
  1 csapott teáskanál szódabikarbóna


Elkészítése:  A vajat a cukorral habosra keverjük.A lisztben elkeverjük a kakaóport, vaníliás cukrot és szódabikarbónát. Majd a lisztes keveréket apránként hozzáadjuk a vajas keverékhez. Adjuk hozzá az 1 evőkanál tejet vagy vizet és keverjük addig a habverővel míg tapadós tésztamasszát nem kapunk. Hogyha ez kész akkor sütőpapírral kibélelünk 2 tepsit. Én a kezemmel szoktam kis diónyi halmokat a sütőpapírra helyezni, egymástól kb. 3cm távolságra. Nagyából 32 db tallér lesz belőle. Előmelegített sütőben,  közepesnél kisebb hőfokon, kb 10 percig sütjük. Ne ijedjünk meg ha 10 perc elteltével még nyersnek tűnik a sütemény. Nem szabad tovább a sütőben hagyni mert különben nagyon kemény lesz. Kivesszük kicsit hűlni hagyjuk, majd tejbe mártogatva fogyasztjuk.
Jó étvágyat!

Változat: A tésztába egy kis cukorral eltett meggyet keverve isteni finom sütit kapunk :)






Házi instant amerikai palacsintapor

Nagyon szeretjük az amerikai palacsintát reggelire. Akik korán kelnek és gyermekeik vannak nagyon hasznosnak fogják találni ezt a receptet. Persze az ötlet nem az én érdemem. Nigella Lawson: Nigella Express c. szakácskönyvében bukkantam rá erre az aranyat érő receptre. Bekeverve, felcímkézett befőttes üvegben tárolva sokáig eláll, bármikor elővehető, és kis erőfeszítéssel is isteni reggeli varázsolható az asztalra. Gyümölcsökkel esetleg kakaóval variálható.




Hozzávalók: 


A palacsintatészta-porhoz:

  600 g liszt
  3 csomag sütőpor
  2 teáskanál szódabikarbóna
  1 teáskanál só
  40 g finom szemű vagy vaníliás kristálycukor

A palacsinta tésztához:

  150 g palacsintatészta-por
  1 tojás
  250 ml félzsíros vagy zsíros tej
  1 evőkanál olvasztott vaj

Elkészítése: A palacsintatészta-porhoz keverjük össze a hozzávalókat, és tároljuk egy befőttes üvegben.
A kimért (150 g) palacsintatészta-porhoz adjuk hozzá az 1 tojást, a tejet és az olvasztott vajat.
Hevítsünk fel szárazon egy palacsintasütőt vagy serpenyőt.
Kanalazzunk 1,5-2 evőkanálnyi tésztaadagot a forró serpenyőbe. Amikor a lepénykék felszíne kezd hólyagosodni, fordítsuk meg őket. (Sütés közben én állítgatni szoktam a gázfokozatot, hogy egyenletesen aranybarnára süljenek, és ne pedig megégjenek.) Oldalanként úgy 1 percet ír a szakácskönyv, de a legjobb, ha figyelgetjük, nehogy nagyon megpiruljon.
Kb. 15 db, úgy 8 cm átmérőjű amerikai palacsinta lesz belőle.
A kész lepénykéket ízlés szerint lekvárral, csokiöntettel fogyasztjuk. 
Jó étvágyat!

Derelye, ahogy a nagymamám készíti

Szívesen látogatok el hétvégenként nagymamám falujába. Sok évnyi tapasztalat áll már mögötte, így bármilyen főzéssel kapcsolatos kérdésben számíthatok a segítségére. Így elmentünk hozzá egy kis "tapasztalat szerzésért" a derelyét illetően. Szeretek nála lenni gyermek korom óta. Nagyon jólelkű, szorgos igazi nagymama. Sokszor ettünk nála derelyét, és ahányszor csak tehette, vagy ideje engedte, ő is eljött hozzánk, de sohasem üres kézzel. Mindig hozott valami finomat. Ezek egyike ez a szilvalekváros derelye is, melyet ma megosztok a kedves olvasókkal. Természetesen frissen készített és nem mirelit. Aki ezt megkóstolja, garantálom hogy a fagyasztott társait ezentúl elkerüli, ugyanis olcsó, könnyen elkészíthető és ami a legfontosabb nagyon finom! A kivitelezéséhez pedig a fázisfotókon végigkövethetőek az egyes műveletek. Igazi nagyi receptje. Mi nagyon szeretjük! :)


Szilvalekváros derelye:




Hozzávalók:

   1 kg liszt
   2 egész tojás
   annyi víz hogy se túl lágy, de ne is túl kemény tésztát kapjunk.
   házi szilvalekvár
   étkezési búzadara (gríz)/zsemlemorzsa
   kevés zsír
Szükséges eszközök:
   a képeken is látható hosszú és vékony sodrófa
   nagy méretű nyújtódeszka
   kézi derelye vágó


Elég sok lesz belőle. Egy nagy család számára elegendő. De egy kisebb család esetén az adagok meg felezendőek.
   
Elkészítése:

1. lépés: A hozzávalókból tésztát gyúrunk. Nem szabad túl kemény tésztát gyúrni. 1kg-hoz 2db egész tojás pontosan megfelelő. Majd az összegyúrt tésztát 6 felé osztjuk.



2. lépés: Fogjuk a tészta egyhatodát, és a képen látható módon nagyon vékonyra nyújtjuk, méghozzá úgy hogy a sodrófára tekerjük a tésztát.




3. lépés: Az így kinyújtott tésztát elterítjük a nyújtódeszkán. Az egyik felét pedig a képen látható módom megkenjük szilvalekvárral.



4. lépés: Az üresen maradt felét óvatosan ráhajtjuk a lekváros félre.



5. lépés:  Az ujjainkal óvatosan nyomkodjuk meg a tésztát a lekvár mentén.


 
6. lépés: Derelyevágóval előbb hosszában, majd egyesével felvágjuk a derelyéket.



7. lépés: A csücskökből kis masnikat formázunk.



8. lépés: Lobogó sós vízben készre kifőzzük. Ha már feljött a tetejére, még pár percig benne hagyjuk. Majd a vízből kivéve kevés zsírt öntünk rá, és még melegen pirított búzadarába/zsemlemorzsába forgatjuk hogy mindenhol befedje. 

Jó étvágyat hozzá!