A party harmadik és egyben utolsó édessége ez a szokatlan muffin íz kombináció. De zöldségek süteményben való felhasználása koránt sem új keletű dolog. Gondoljunk csak a répatortára. A répa mögött szorosan halad a népszerűségi listán az édeskés sütőtök. Az édes íz ellensúlyozása ként krémsajtos mázat kell kapnia a nagykönyv szerint, de láttam habcsókos (tehát tojásfehérjés)
"feltéttel" is. Mi a krémsajtosat készítettük el, de be kell valljam szörnyű lett, nagyon édes lett pedig a receptet követtük és mégis. De a muffin az igazán finom puha volt amit legközelebb is biztosan elkészítünk, és én arra gondoltam jót tenne neki ha csupán egyszerű habtejszínt tennénk a tetejére. Ez a recept tehát a krémsajtos máz mentes változat lesz, bár a képeken azzal együtt lesz látható. Azt javaslom azoknak aki mégis ragaszkodnak a krémsajtoshoz hogy kísérletezgessenek, a neten sokféle és fajta magyar illetve idegen nyelvű receptet találni. Lehet hogy finom vele, csak most mellényúltam. Előfordul :). Tehát jó sütögetést és jó étvágyat kívánok!
Hozzávalók a muffinhoz(kb 14 db lesz belőle):
220 g finomliszt
1 teáskanál sütőpor
1 teáskanál szódabikarbóna
1/2 teáskanál só
1,5 teáskanál őrölt fahéj
1 teáskanál sütőtökös pite fűszer (helyettesíthető mézeskalács fűszerkeverékkel, vagy készíts saját keveréket kedvenc fűszereidből, pl őrölt gyömbér, őrölt szerecsendió, őrölt szegfűszeg stb)
133 g barnacukor vagy sima kristálycukor esetleg méz
2 nagy tojás
227 g már megsült sütőtök püré
(a félbevágott, kimagozott, egyforma cikkekre vágott tököt jó puhára sütjük sütőben 200 fokon kb 1 óra alatt, bár a tök fajtájától függően lehet több vagy kevesebb)
120 ml olaj
80 ml tej
1 teáskanál vanília kivonat
Elkészítése:
A muffin tepsibe beletesszük a muffinpapírokat, vagy a szilikon muffin kapszlikat. Mivel kb 14 db lesz egy normál tepsi pedig 12 db-os én a maradék tésztát szilikon muffin formába szoktam sütni, ami elég szilárd ahhoz hogy sülés közben forma nélkül is megtartsa a formáját. Ha nektek nincs, akkor az első adag után a megmaradt tésztát süssétek ugyan abba a tepsibe úgy, hogy azokba a mélyedésekbe amikbe nem kerül tészta töltsétek fel kevés vízzel, így tartósabb lesz a forma.
A sütőt 175-180 fokra melegítsük elő.
Egy nagy tálba tegyük a lisztet, sütőport, szódabikarbónát, fahéjat és egyéb fűszereket illetve a sót és jól keverjük el. Egy közepes tálba tegyük a tojásokat és a cukrot majd keverjük habosra. Adjuk hozzá az olajat, tejet, vanília kivonatot és a villával összetört jól átsült sütőtökpürét. Majd keverjük el egyenletesen, de vigyázzunk ne keverjük túl, mert a zsiradék kicsapódásának a veszélye fenn áll. Majd a folyékony hozzávalókhoz két részletbe öntsük hozzá a lisztes keveréket és keverjük el. Ezt akár már egy kézi habverővel is megtehetjük. A tésztát a formákba adagolás után kb 20 percig sütjük. Miután kisültek és kihűltek cukrozott tejszínhabból és egy kis zacskó habfixálóból habot közepesen kemény habot verünk. Meg is színezhetjük, nekünk narancs sárga lett. A tetejére pedig gumicukor szemeket tettünk. (Mint már írtam a képen a túl édesre sikerült krémsajtos máz látható, ami könnyedén megtartja a kicsit sem könnyű töltött gumicukor szemeket. A tejszínhab köztudottan lágyabb így szerintem árt a szemeket fogpiszkálóval rögzíteni, és persze ezt a vendégeknek jelezni :) )
Jó étvágyat hozzá!
2016. november 7., hétfő
2016. január 31., vasárnap
2015 Hallooween party- Tiramisu-temető pohárkrém
Talán ennek volt a legnagyobb sikere a partin. Mutatós mégis egyszerűen elkészíthető. Pontos arányokat nem tudok írni ugyanis találomra csináltuk. Mindenkinek saját ízlésére bízom a mascarpone és a tejszínhab arányát. Mi nem szoktunk tojás sárgáját a tiramisuba tenni. Instant kávét használtunk ( vigyázat nem három az egyben, de a hagyományos lefőzős fekete kávé a legjobb hozzá).
Hozzávalók:
(körülbelüli mennyiségek)
500 g mascarpone sajt
kb 400 g habtejszín (cukrozott, mi már nem adtunk külön cukrot hozzá)
egy csésze fekete kávé
2 teáskanál cukor a kávéba
2 csomag hagyományos alakú babapiskóta (a pohárba + a díszítésnek)
cukor író a díszítéshez (a sír felirathoz)
gumicukor kukacok (kukucskáló gilisztáknak)
mini pillecukor (virágoknak)
1 csomag mogyorókrémes vagy natúr oreó keksz (a földnek)
Elkészítése:
A habtejszínt felverjük, majd hozzá adjuk a mascarpone sajtot és tovább keverjük míg egyneművé nem válik. Ha nem elég édes adhatunk még hozzá cukrot. Megcsináljuk a kávét, elkeverjük benne a cukrot majd a kb 3 cm es darabokra tört babapiskótát egyenként néhány másodpercre beleforgatjuk. Közben az előkészített poharak aljába már tehetünk egy kis krémet, rá egy kávés babapiskóta réteg, majd megint krém, és így tovább egészen addig folytatjuk míg meg nem telik a pohár. A tetején kb 1 cm helyet hagyjunk a díszítésnek. Az oreo kekszeket megdaráljuk, majd megszórjuk vele a pohárkrém tetejét. Rátesszük a gumicukor kukacokat, és kimaradt babapiskótából készített "sírköveket" is. A mini pillecukorból egy olló segítségével kis pici virágokat készíthetünk. Ne felejtsük el a sírfeliratot sem, az Amerikaiaknál egyszerűen csak "R.I.P."-nek rövidített "Nyugodj Békében"-t. Miután elkészült hűtőszekrenyben hagyjuk állni mielőtt fogyasztanánk! Jó étvágyat hozzá!
2015 Halloween party-Boszorkány ujjak
Már régóta terveztük hogy rendezünk egy szolid halloween-i bulit a szűk családdal, barátokkal. Mindez idáig nem sikerült összehozni, vagy addig halasztottuk míg a szezonja rég elmúlt :(. Idén azonban a szabadságunkat is erre az intervallumra kérve azzal a tervel álltunk elő hogy ez évbe igenis megrendezzük. Jelmezek ugyan nem voltak, de így is szuper volt a hangulat, volt étel, ital, és persze a sütés sem maradhatott el. Rengeteg ötletem volt már erre az ünnepre, így meglehetősen nehéz volt ezekből hármat kiemelni. A választás végül a rettentő és élethű boszorkány ujjakra, a rémisztő temetőnek álcázott tiramisu pohárkrémre, és a szörnyen cuki muffin szörnyekre esett. Ezek közül is a legelsőt szeretném most megosztani veletek. Jó étvágyat hozzá!
Hozzávalók:
500 g búzaliszt
260 g porcukor
200 g margarin
1 közepes méretű tojás
12 g vaníliás cukor
1 teáskanál keserűmandula-olaj vagy aroma
1 teáskanál sütőpor
1 csipet só
A körmöknek egész mandula
Zöld ételfesték
Piros cukor író vagy házi cukormáz a díszítéshez
Elkészítése:
A vajat, tojást, porcukrot, vaníliás cukrot, mandula aromát és pár csepp ételfestéket habverővel jól elkeverünk. A lisztben elkeverjük a sót és a sütőport, majd hozzáadjuk a vajas keverékhez és egynemű tésztát gyúrunk belőle. 30 percig a hűtőbe pihentetjük, addig a mandulát ketté vághatjuk ha szeretnénk, mi most egészbe tettük rá. Ha még élethűbbre akarjuk a körmeit, akkor tegyük pár másodpercig forró vízbe a mandulákat, úgy könnyen lejön majd a külső héjja. A tésztát miután kivettük a hűtőből már formázhatjuk is. Vigyázzunk hogy ne túl vastagra sodorjuk, mert sülés közben dagadni fog. Olyan kisujjnyi vastagságúakat készítsünk, majd formáljuk ujj alakúra, fogpiszkáló segítségével húzzuk be a vonalakat. A mandulát pedig hegyes végével felfelé tegyük a sütikre. Sütőpapírral kibélelt tepsibe tegyük. 180 fokra előmelegített sütőbe 15 perc alatt készre sütjük. Miután kihűlt a piros cukormázzal tehetjük "véressé" a végeredményt. Jó étvágyat hozzá!
Hozzávalók:
500 g búzaliszt
260 g porcukor
200 g margarin
1 közepes méretű tojás
12 g vaníliás cukor
1 teáskanál keserűmandula-olaj vagy aroma
1 teáskanál sütőpor
1 csipet só
A körmöknek egész mandula
Zöld ételfesték
Piros cukor író vagy házi cukormáz a díszítéshez
Elkészítése:
A vajat, tojást, porcukrot, vaníliás cukrot, mandula aromát és pár csepp ételfestéket habverővel jól elkeverünk. A lisztben elkeverjük a sót és a sütőport, majd hozzáadjuk a vajas keverékhez és egynemű tésztát gyúrunk belőle. 30 percig a hűtőbe pihentetjük, addig a mandulát ketté vághatjuk ha szeretnénk, mi most egészbe tettük rá. Ha még élethűbbre akarjuk a körmeit, akkor tegyük pár másodpercig forró vízbe a mandulákat, úgy könnyen lejön majd a külső héjja. A tésztát miután kivettük a hűtőből már formázhatjuk is. Vigyázzunk hogy ne túl vastagra sodorjuk, mert sülés közben dagadni fog. Olyan kisujjnyi vastagságúakat készítsünk, majd formáljuk ujj alakúra, fogpiszkáló segítségével húzzuk be a vonalakat. A mandulát pedig hegyes végével felfelé tegyük a sütikre. Sütőpapírral kibélelt tepsibe tegyük. 180 fokra előmelegített sütőbe 15 perc alatt készre sütjük. Miután kihűlt a piros cukormázzal tehetjük "véressé" a végeredményt. Jó étvágyat hozzá!
Feliratkozás:
Bejegyzések (Atom)