A party harmadik és egyben utolsó édessége ez a szokatlan muffin íz kombináció. De zöldségek süteményben való felhasználása koránt sem új keletű dolog. Gondoljunk csak a répatortára. A répa mögött szorosan halad a népszerűségi listán az édeskés sütőtök. Az édes íz ellensúlyozása ként krémsajtos mázat kell kapnia a nagykönyv szerint, de láttam habcsókos (tehát tojásfehérjés)
"feltéttel" is. Mi a krémsajtosat készítettük el, de be kell valljam szörnyű lett, nagyon édes lett pedig a receptet követtük és mégis. De a muffin az igazán finom puha volt amit legközelebb is biztosan elkészítünk, és én arra gondoltam jót tenne neki ha csupán egyszerű habtejszínt tennénk a tetejére. Ez a recept tehát a krémsajtos máz mentes változat lesz, bár a képeken azzal együtt lesz látható. Azt javaslom azoknak aki mégis ragaszkodnak a krémsajtoshoz hogy kísérletezgessenek, a neten sokféle és fajta magyar illetve idegen nyelvű receptet találni. Lehet hogy finom vele, csak most mellényúltam. Előfordul :). Tehát jó sütögetést és jó étvágyat kívánok!
Hozzávalók a muffinhoz(kb 14 db lesz belőle):
220 g finomliszt
1 teáskanál sütőpor
1 teáskanál szódabikarbóna
1/2 teáskanál só
1,5 teáskanál őrölt fahéj
1 teáskanál sütőtökös pite fűszer (helyettesíthető mézeskalács fűszerkeverékkel, vagy készíts saját keveréket kedvenc fűszereidből, pl őrölt gyömbér, őrölt szerecsendió, őrölt szegfűszeg stb)
133 g barnacukor vagy sima kristálycukor esetleg méz
2 nagy tojás
227 g már megsült sütőtök püré
(a félbevágott, kimagozott, egyforma cikkekre vágott tököt jó puhára sütjük sütőben 200 fokon kb 1 óra alatt, bár a tök fajtájától függően lehet több vagy kevesebb)
120 ml olaj
80 ml tej
1 teáskanál vanília kivonat
Elkészítése:
A muffin tepsibe beletesszük a muffinpapírokat, vagy a szilikon muffin kapszlikat. Mivel kb 14 db lesz egy normál tepsi pedig 12 db-os én a maradék tésztát szilikon muffin formába szoktam sütni, ami elég szilárd ahhoz hogy sülés közben forma nélkül is megtartsa a formáját. Ha nektek nincs, akkor az első adag után a megmaradt tésztát süssétek ugyan abba a tepsibe úgy, hogy azokba a mélyedésekbe amikbe nem kerül tészta töltsétek fel kevés vízzel, így tartósabb lesz a forma.
A sütőt 175-180 fokra melegítsük elő.
Egy nagy tálba tegyük a lisztet, sütőport, szódabikarbónát, fahéjat és egyéb fűszereket illetve a sót és jól keverjük el. Egy közepes tálba tegyük a tojásokat és a cukrot majd keverjük habosra. Adjuk hozzá az olajat, tejet, vanília kivonatot és a villával összetört jól átsült sütőtökpürét. Majd keverjük el egyenletesen, de vigyázzunk ne keverjük túl, mert a zsiradék kicsapódásának a veszélye fenn áll. Majd a folyékony hozzávalókhoz két részletbe öntsük hozzá a lisztes keveréket és keverjük el. Ezt akár már egy kézi habverővel is megtehetjük. A tésztát a formákba adagolás után kb 20 percig sütjük. Miután kisültek és kihűltek cukrozott tejszínhabból és egy kis zacskó habfixálóból habot közepesen kemény habot verünk. Meg is színezhetjük, nekünk narancs sárga lett. A tetejére pedig gumicukor szemeket tettünk. (Mint már írtam a képen a túl édesre sikerült krémsajtos máz látható, ami könnyedén megtartja a kicsit sem könnyű töltött gumicukor szemeket. A tejszínhab köztudottan lágyabb így szerintem árt a szemeket fogpiszkálóval rögzíteni, és persze ezt a vendégeknek jelezni :) )
Jó étvágyat hozzá!