2014. október 19., vasárnap

Tejszínes-ricottás pohárkém édes fügével és banánnal

A sütésnél általában fontos az arányok és hozzávalók pontos betartása. De nem ennél a receptnél. Most nem probléma ha kicsit kevesebb a tejszín vagy nincsen friss füge, helyettesíthető bármilyen friss vagy fagyasztott gyümölccsel, a kekszmorzsa pedig ropogós habcsókkal. Ráadásul sütni sem kell mégis nagyon hálás desszert, mert a vendégeknek úgy tűnik az ember sokáig bíbelődött vele, az igazság azonban az hogy csupán 15 percet vesz el a drága időnkből. Egy tartalmas ebéd/vacsora után kiváló levezető desszert lehet bármikor. Én most nagymamám látogatására készítettem el, 3 hónapja költöztünk új lakásba és végre eljött hozzánk vendégségbe.:) Nagyon dicsérte mert nem hagyományos édesség amiket általában enni szokott, hanem kissé különleges,de ezt már tőlem megszokhatták hogy ami egyszerűnek látszik arról kiderül hogy egészen újszerű. A ricottával is most először kísérleteztem, és ígérem máskor is használni fogom ezt a nagyon finom, kissé fanyar mégis édes olasz sajtkülönlegességet. Íme tehát a recept:


Hozzávalók (3 személyre):

  250 g ricotta
  200 ml cukrozott habtejszín (hulala) 
  gyümölcsök (én most friss fügét használtam és banánt)
  győri édes kekszmorzsa (natúr) 


Elkészítése:

Nincs más dolgunk vele mint a tejszínt felverni, hozzákeverni a ricottát és rétegesen egy pohárba adagolni. Kis krém, kis banán, kis morzsa, és így tovább míg el nem fogy a krém. A tetejét pedig ízlés szerint díszítjük. Jó étvágyat hozzá!



2014. október 8., szerda

Házi Sztracsatella fagylalt, fagyi gép nélkül

A lidl-ben ( ez itt a reklám helye :) ) vettünk nagyon jó áron egy fagylaltos könyvet. Régtől tervezem hogy nyaranta házi fagyival lepem meg a családot, mert mi köztudottan nagy fagyisok hírében állunk. Mondhatni fagyizunk télen nyáron, télen a tobozos vödrös fagyi a sláger, míg nyáron a kimeríthetetlen ízvilágú és változatos főzött fagyi, csavart fagyi, gépi fagyi egyszóvalmindenamifagyi nekünk jöhet :D Ezért is időszerű úgy gondolom egy kicsit egészségesebb mederbe terelni e fajta szenvedélyünket. Fagyi gépünk ugyan még nincsen, de ami késik nem múlik. Addig is amit lehet anélkül szívesen elkészítek, most e mellett a klasszikusan finom fagylalt mellett döntöttünk, ugyan nem olyan krémes mintha fagyi gép kavarta volna, de bátran mondhatom kevesebb mint egy nap alatt elfogyott. Mindenkinek ajánlom próbálja ki, mert isteni finom és egészséges, hiszen tudjuk mi van benne és még mutatós is. Jó étvágyat hozzá :) !
(A receptet kifotóztam a könyvből, ezentúl sokkal sokkal több fagyi recept lesz majd látható a blogon :) de most jöjjön az első :) )


A könyv :)


És az áhított recept: 

A hozzávalói






Fekete Erdő torta

Egy örök kedvenc a torták világában számomra, és gondolom még sokak számára. Puha csokis piskóta, enyhén savanykás meggy és meggyzselé, és persze a lágyan könnyű tejszín.  A hab a tortán pedig a temérdek mennyiségű csokireszelék. Kiváló választás születésnapra, mert ezt a tortát garantáltan mindenki szereti. Jó étvágyat hozzá!



Hozzávalók: 

A piskótához: 

  9 tojás (3 lapot sütünk, 3-3-3 tojásból)
  9 evőkanál cukor
  6 púpozott evőkanál liszt
  3 evőkanál kakaópor
  1,5 csomag sütőpor
  9 evőkanál víz

A töltelékhez és díszítéshez:

  0,5 l tejszín 
  1 üveg meggybefőtt ( a leve is) 
  1 csomag vaníliás pudingpor
  50 g jó minőségű étcsokoládé


Elkészítése:

Én jobb szeretek 3 lapot sütni mint egyet 3 felé vágni. Időigényesebb ugyan de megtérül, a mindig puha piskóta formájában, És a kicsit ügyetlenebbek ( mint én :) ) akik nem tudnak 3 egyforma darabra vágni egy tortalapot könnyebben boldogulhatnak ezzel a megoldással. Amikor csak tehetem házi tojást használok. De aki nem tud hozzá jutni nyugodtan használjon boltit, én is szoktam. Sokan azt hiszik a piskóta sütés nehéz, de nem nagy ördöngősség, csupán pár szabály és sorrend betartása szükséges hozzá. Már írtam egyszer az alap piskótáról egy bejegyzést, de túl rövidnek találtam, ezért most mindent részletesen körülírok hogy azoknak is sikerüljön akik először csinálják. Tehát a piskóta;
1. Legelső lépés a tojások alapos megmosása, tudom hogy sokan tudják, de vannak akik nem, hogy főleg ha gyerekek is esznek a sütiből a szalmonella fertőzésre oda kell figyelni. Én mindig ezzel kezdem. Az mindegy hogy a tojás szoba hőmérsékletű e vagy hűtő hideg, ennél a receptnél ez lényegtelen. 
2. Második lépésként kivajazom és kilisztezem a formát mielőtt a piskóta összeállításához látnék.  Ez azért lényeges, mert a felvert levegős piskóta könnyen összeesik, akár az idő alatt is amíg kikenjük a formát, így jobb ezt előbb megtenni mint utóbb. A sütőt is bekapcsolhatjuk 180 fokra, erre is ugyan ezért van szükség. 
3. Most már elkezdhetjük a piskótánkat. A tojásokat szétválasztjuk, a fehérjéhez adjuk a cukrot és a vizet. A víztől is omlósabb puhább lesz a piskóta. Verjünk  habot a fehérjéből, de csak annyira,  hogy a habverőt kivéve a hab csúcsa kissé "lekonyuljon" de a fejünk főlé téve már szilárd legyen. 
4. A sárgákat egy kis habverővel elkeverjük hogy könnyebben elvegyüljön a tojáshabban. Adjuk a fehérjéhez és egy spatulával óvatosan forgassuk bele ügyelve a levegőre amit belevertünk. 
5. 2 púpozott evőkanál lisztet, 1 púpozott evőkanál kakaóport (cukrozatlant), 0.5 csomag sütőport összekeverünk, átszitálunk és kanalanként a habba keverjük szintén nagyon óvatosan, de határozottan. 
6. Mikor már jól elkevertük, sehol sincs csomó és már egynemű, mehet az előkészített formába. 
7. Süssük míg el nem készül de a sütő ajtót ne nyitogassuk az első 15 percben, és azután is csak ha nagyon muszáj. 25-30 perc alatt készre sül. Tűpróbával ellenőrizzük, ha már sehol sem ragad akkor átsült. Úgy is megállapíthatjuk hogy ha a kezünkkel kicsit megnyomjuk a tetejét és pici pattogó hangot hallunk ( buborék pukkadás) akkor van kész a tökéletes piskóta. Ugyan így elkészítünk még 2 lapot és konyharuhán hagyjuk kihűlni. 
8. A töltelékhez először a meggyeket kimagozzuk, lecsöpögtetjük és félretesszük, a levét leszűrjük és a vanília pudinggal gázon összefőzzük. Egy nagyon krémes ragacsos és finom "krémet" kapunk. A tejszínt is felverjük, ha cukrozatlan adjunk hozzá kevés porcukrot. A kihűlt piskótalapok tetejét kissé levágjuk, majd megfordítjuk. Először a meggy "zselét" kenjük rá az első lapra majd egy réteg tejszín következik, én a tejszínre teszem a meggy szemeket, de akár a zselére is tehető a meggy. (néhány darabot tegyünk félre a díszítéshez) Aztán a következő piskóta, zselé, tejszín, meggy, végül az utolsó lap. Körben és felül megkenjük a tejszínnel, Egy habzsák segítségével feldíszítjük, jó minőségű étcsokoládé reszelékkel megszórjuk a tetejét, tetszés szerint az oldalát. De tehető rá akár nagyobb csokiforgács, kakaópor. Majd befejezésül meggyel dekoráljuk. Jó étvágyat hozzá!