Szilvalekváros derelye:
Hozzávalók:
1 kg liszt
2 egész tojás
annyi víz hogy se túl lágy, de ne is túl kemény tésztát kapjunk.
házi szilvalekvár
étkezési búzadara (gríz)/zsemlemorzsa
kevés zsír
nagy méretű nyújtódeszka
kézi derelye vágó
Elég sok lesz belőle. Egy nagy család számára elegendő. De egy kisebb család esetén az adagok meg felezendőek.
1. lépés: A hozzávalókból tésztát gyúrunk. Nem szabad túl kemény tésztát gyúrni. 1kg-hoz 2db egész tojás pontosan megfelelő. Majd az összegyúrt tésztát 6 felé osztjuk.
2. lépés: Fogjuk a tészta egyhatodát, és a képen látható módon nagyon vékonyra nyújtjuk, méghozzá úgy hogy a sodrófára tekerjük a tésztát.
3. lépés: Az így kinyújtott tésztát elterítjük a nyújtódeszkán. Az egyik felét pedig a képen látható módom megkenjük szilvalekvárral.
4. lépés: Az üresen maradt felét óvatosan ráhajtjuk a lekváros félre.
5. lépés: Az ujjainkal óvatosan nyomkodjuk meg a tésztát a lekvár mentén.
6. lépés: Derelyevágóval előbb hosszában, majd egyesével felvágjuk a derelyéket.
7. lépés: A csücskökből kis masnikat formázunk.
8. lépés: Lobogó sós vízben készre kifőzzük. Ha már feljött a tetejére, még pár percig benne hagyjuk. Majd a vízből kivéve kevés zsírt öntünk rá, és még melegen pirított búzadarába/zsemlemorzsába forgatjuk hogy mindenhol befedje.
Jó étvágyat hozzá!
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése