Ez a szokszínűség teszi számomra leginkább vonzóvá, a mifelénk krumplinak mondott burgonyát, amiből többek között ez a laksa/laska is készül. Mindenkinek szívből ajánlom hogy készítse el, nem fogja megbánni :).
Hozzávalók:
Körülbelül 1 kg, főtt áttört burgonya
50 dkg liszt
egy csapott evőkanál só
zsír, vagy olaj a kenéshez
Elkészítése:
1. Egy lábasba, héjastól tegyük fel főni a krumplit.
2. Mikor már puha a krumpli, zárjuk le alatta a gázt, és öntsük le róla a vizet.
3. Hagyjuk hűlni, míg már a kezünkkel is letudjuk húzni a héját.
4. Miután megpucoltuk, törjük át egy krumpli nyomón.
5. Szórjuk egy nyújtó deszkára az 500 g lisztet, a tetejére pedig az áttört krumplit. Sózzuk meg, majd jó alaposan gyúrjuk össze.
6. Miután simára gyúrtuk, formáljunk belőle hengert.
7. Jól lisztezzük meg a tetejét.
8. Vágjuk egy éles késsel körülbelül 2
cm vastag "szeletekre".
9. A "szeleteket" egyesével, lisztezett deszkán vékonyra nyújtjuk (nem mértem le, de kb. 1-2 mm-esre)
10.Egy palacsinta sütőt (ha ügyesek vagyunk akár kettőt is) felhevítünk. A laksákról kicsit seperjük le a lisztet, hogy ne égjen meg.
11. 1-1 percig süssük mindkét oldalát, de figyelgessük, meg ne égjen. Hólyagosnak kell lennie, egy-két fekete hólyag még elmegy, sőt finomabbá is teszi, de semmiképpen ne égjen meg teljesen. Erre ügyeljünk. Ha felfújódna, a buborékot egyszerűen egy késsel szúrjuk ki.
12. A kész lepényeknek olvasztott zsírral megkenjük mindkét felét, megsózzuk majd félbe és megint félbe hajtjuk őket. Szépen egy nagy tálra halmozzuk, és közösen elfogyasztjuk :). Jó étvágyat hozzá!
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése