2014. július 31., csütörtök

Citromos-habos álompite-Lemon pie

Legelőször az Életem értelmei c. vígjáték sorozat nézésekor találkoztam ezzel az édességgel. Olyannyira megkívántam hogy szinte azonnal keresgélni kezdtem hasonló receptek után. Több receptet is kipróbáltam, de végül ez vált be leginkább. (köszönet a receptért az Alíz konyhája blognak) Ennek már legalább egy éve, de a süti sikere változatlan. Nagymamám nagy kedvence a citrom minden mennyiségben. Az ő gyermekkorában nem volt annyiféle édesség meg fagyi. Csoki citrom, legfeljebb vanília. Az ő kedvence a citromos. És persze a süteményekben is nagyon szereti. Így hát kinek is süthettem volna meg legelőször mint neki :). Mondhatom, egy órán belül elfogyott. Azért írom most ezt le, mert a drága Nagyikám tegnap ünnepelte a 71. születése napját. Ugyan most nem tudtam vinni neki a süteményből, mégis szeretnék ezzel a recepttel gondolni rá. Nagyon szeretünk Mami :) Sok Boldog Születésnapot és továbbra is jó Egészséget kíván neked a család! :)




Hozzávalók:

A tésztához:

  20 dkg finomliszt
  14 dkg margarin
  7 dkg cukor
  1 csipet só
  1 tojás sárgája

A krémhez:

  3 db tojás sárgája
  3 evőkanál cukor
  3 evőkanál étkezési keményítő
  1 dl víz 
  1 citrom leve és reszelt héja 
  1 evőkanál margarin
  
A tetejére:

  4 db tojásfehérje
  10 dkg cukor
  fél citrom leve 



Elkészítése:

A tészta hozzávalóit gyors mozdulatokkal összegyúrjuk, hogy ne melegedjen fel a tészta. A pite formánkat kivajazzuk és kibéleljük a tésztával, és 200 fokos sütőben félig megsütjük ( én kicsit meg szoktam szurkálni a tésztát hogy ne púposodjon fel sülés közben, de akár vakon is süthetjük.) Kivesszük a sütőből és egy kis tojásfehérjével megkenjük, és hagyjuk rászáradni, erre azért van szükség hogy a folyékony citromos krémtől ne ázzon el a tészta. A tojásokat a cukorral és az étkezési keményítővel elkeverjük, majd hozzáadjuk a facsart citromlevet és a citromhéjat. Majd apránként a vizet és az olvasztott margarint. Egy nagyon híg masszát fogunk kapni, de nem kell megijedni ilyennek kell lennie. Öntsük a félig megsült tésztára, majd a cukorral és citromlével felvert tojáshabot is óvatosan halmozzuk a tetejére. A habnak lebegnie kell a felszínén. Kb 170 fokos sütőbe tesszük, akkor lesz jó ha megmozgatva a tepsit a hab már nem "csúszkál" a tetején. Ha a hab eközben jobban barnulna fedjük le egy darab alufóliával és süssük tovább míg el nem készül. Jó étvágyat hozzá! 



  

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése