2013. május 20., hétfő

Derelye, ahogy a nagymamám készíti

Szívesen látogatok el hétvégenként nagymamám falujába. Sok évnyi tapasztalat áll már mögötte, így bármilyen főzéssel kapcsolatos kérdésben számíthatok a segítségére. Így elmentünk hozzá egy kis "tapasztalat szerzésért" a derelyét illetően. Szeretek nála lenni gyermek korom óta. Nagyon jólelkű, szorgos igazi nagymama. Sokszor ettünk nála derelyét, és ahányszor csak tehette, vagy ideje engedte, ő is eljött hozzánk, de sohasem üres kézzel. Mindig hozott valami finomat. Ezek egyike ez a szilvalekváros derelye is, melyet ma megosztok a kedves olvasókkal. Természetesen frissen készített és nem mirelit. Aki ezt megkóstolja, garantálom hogy a fagyasztott társait ezentúl elkerüli, ugyanis olcsó, könnyen elkészíthető és ami a legfontosabb nagyon finom! A kivitelezéséhez pedig a fázisfotókon végigkövethetőek az egyes műveletek. Igazi nagyi receptje. Mi nagyon szeretjük! :)


Szilvalekváros derelye:




Hozzávalók:

   1 kg liszt
   2 egész tojás
   annyi víz hogy se túl lágy, de ne is túl kemény tésztát kapjunk.
   házi szilvalekvár
   étkezési búzadara (gríz)/zsemlemorzsa
   kevés zsír
Szükséges eszközök:
   a képeken is látható hosszú és vékony sodrófa
   nagy méretű nyújtódeszka
   kézi derelye vágó


Elég sok lesz belőle. Egy nagy család számára elegendő. De egy kisebb család esetén az adagok meg felezendőek.
   
Elkészítése:

1. lépés: A hozzávalókból tésztát gyúrunk. Nem szabad túl kemény tésztát gyúrni. 1kg-hoz 2db egész tojás pontosan megfelelő. Majd az összegyúrt tésztát 6 felé osztjuk.



2. lépés: Fogjuk a tészta egyhatodát, és a képen látható módon nagyon vékonyra nyújtjuk, méghozzá úgy hogy a sodrófára tekerjük a tésztát.




3. lépés: Az így kinyújtott tésztát elterítjük a nyújtódeszkán. Az egyik felét pedig a képen látható módom megkenjük szilvalekvárral.



4. lépés: Az üresen maradt felét óvatosan ráhajtjuk a lekváros félre.



5. lépés:  Az ujjainkal óvatosan nyomkodjuk meg a tésztát a lekvár mentén.


 
6. lépés: Derelyevágóval előbb hosszában, majd egyesével felvágjuk a derelyéket.



7. lépés: A csücskökből kis masnikat formázunk.



8. lépés: Lobogó sós vízben készre kifőzzük. Ha már feljött a tetejére, még pár percig benne hagyjuk. Majd a vízből kivéve kevés zsírt öntünk rá, és még melegen pirított búzadarába/zsemlemorzsába forgatjuk hogy mindenhol befedje. 

Jó étvágyat hozzá!


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése