2014. október 8., szerda

Fekete Erdő torta

Egy örök kedvenc a torták világában számomra, és gondolom még sokak számára. Puha csokis piskóta, enyhén savanykás meggy és meggyzselé, és persze a lágyan könnyű tejszín.  A hab a tortán pedig a temérdek mennyiségű csokireszelék. Kiváló választás születésnapra, mert ezt a tortát garantáltan mindenki szereti. Jó étvágyat hozzá!



Hozzávalók: 

A piskótához: 

  9 tojás (3 lapot sütünk, 3-3-3 tojásból)
  9 evőkanál cukor
  6 púpozott evőkanál liszt
  3 evőkanál kakaópor
  1,5 csomag sütőpor
  9 evőkanál víz

A töltelékhez és díszítéshez:

  0,5 l tejszín 
  1 üveg meggybefőtt ( a leve is) 
  1 csomag vaníliás pudingpor
  50 g jó minőségű étcsokoládé


Elkészítése:

Én jobb szeretek 3 lapot sütni mint egyet 3 felé vágni. Időigényesebb ugyan de megtérül, a mindig puha piskóta formájában, És a kicsit ügyetlenebbek ( mint én :) ) akik nem tudnak 3 egyforma darabra vágni egy tortalapot könnyebben boldogulhatnak ezzel a megoldással. Amikor csak tehetem házi tojást használok. De aki nem tud hozzá jutni nyugodtan használjon boltit, én is szoktam. Sokan azt hiszik a piskóta sütés nehéz, de nem nagy ördöngősség, csupán pár szabály és sorrend betartása szükséges hozzá. Már írtam egyszer az alap piskótáról egy bejegyzést, de túl rövidnek találtam, ezért most mindent részletesen körülírok hogy azoknak is sikerüljön akik először csinálják. Tehát a piskóta;
1. Legelső lépés a tojások alapos megmosása, tudom hogy sokan tudják, de vannak akik nem, hogy főleg ha gyerekek is esznek a sütiből a szalmonella fertőzésre oda kell figyelni. Én mindig ezzel kezdem. Az mindegy hogy a tojás szoba hőmérsékletű e vagy hűtő hideg, ennél a receptnél ez lényegtelen. 
2. Második lépésként kivajazom és kilisztezem a formát mielőtt a piskóta összeállításához látnék.  Ez azért lényeges, mert a felvert levegős piskóta könnyen összeesik, akár az idő alatt is amíg kikenjük a formát, így jobb ezt előbb megtenni mint utóbb. A sütőt is bekapcsolhatjuk 180 fokra, erre is ugyan ezért van szükség. 
3. Most már elkezdhetjük a piskótánkat. A tojásokat szétválasztjuk, a fehérjéhez adjuk a cukrot és a vizet. A víztől is omlósabb puhább lesz a piskóta. Verjünk  habot a fehérjéből, de csak annyira,  hogy a habverőt kivéve a hab csúcsa kissé "lekonyuljon" de a fejünk főlé téve már szilárd legyen. 
4. A sárgákat egy kis habverővel elkeverjük hogy könnyebben elvegyüljön a tojáshabban. Adjuk a fehérjéhez és egy spatulával óvatosan forgassuk bele ügyelve a levegőre amit belevertünk. 
5. 2 púpozott evőkanál lisztet, 1 púpozott evőkanál kakaóport (cukrozatlant), 0.5 csomag sütőport összekeverünk, átszitálunk és kanalanként a habba keverjük szintén nagyon óvatosan, de határozottan. 
6. Mikor már jól elkevertük, sehol sincs csomó és már egynemű, mehet az előkészített formába. 
7. Süssük míg el nem készül de a sütő ajtót ne nyitogassuk az első 15 percben, és azután is csak ha nagyon muszáj. 25-30 perc alatt készre sül. Tűpróbával ellenőrizzük, ha már sehol sem ragad akkor átsült. Úgy is megállapíthatjuk hogy ha a kezünkkel kicsit megnyomjuk a tetejét és pici pattogó hangot hallunk ( buborék pukkadás) akkor van kész a tökéletes piskóta. Ugyan így elkészítünk még 2 lapot és konyharuhán hagyjuk kihűlni. 
8. A töltelékhez először a meggyeket kimagozzuk, lecsöpögtetjük és félretesszük, a levét leszűrjük és a vanília pudinggal gázon összefőzzük. Egy nagyon krémes ragacsos és finom "krémet" kapunk. A tejszínt is felverjük, ha cukrozatlan adjunk hozzá kevés porcukrot. A kihűlt piskótalapok tetejét kissé levágjuk, majd megfordítjuk. Először a meggy "zselét" kenjük rá az első lapra majd egy réteg tejszín következik, én a tejszínre teszem a meggy szemeket, de akár a zselére is tehető a meggy. (néhány darabot tegyünk félre a díszítéshez) Aztán a következő piskóta, zselé, tejszín, meggy, végül az utolsó lap. Körben és felül megkenjük a tejszínnel, Egy habzsák segítségével feldíszítjük, jó minőségű étcsokoládé reszelékkel megszórjuk a tetejét, tetszés szerint az oldalát. De tehető rá akár nagyobb csokiforgács, kakaópor. Majd befejezésül meggyel dekoráljuk. Jó étvágyat hozzá!
  


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése