2015. április 12., vasárnap

Tökéletes házi gofri/waffel recept

Van egy listám a jövőben beszerzendő elektronos konyhai kisgépekről. Ezen első helyen szerepelt a gofri sütő, amit már majdnem 3 hete kipipálhattam. Az első próbálkozás, bár nagy sikert aratott mégsem volt az igazi, így vártam még a publikálással. Eközben arra kellett rájönnöm, hogy a tökéletes recept mindvégig az orrom előtt hevert, a használati utasításában. Bár magyar nyelvű nem szerepelt benne, angolul igen. Nem is vártam sokáig, tegnap el is készítettem. Azt kell mondjam ez a sütő minden pénzt megért :). Nem csak szuperül néz ki, (mert azt még nem mondtam hogy baba kék és rózsaszín) hanem 100%-osan tapadás mentes, kicsit sem kell kiolajozni, és ami már csak hab a tortán, a cserélhető betétek. Lehet ugyan is apró macit, szívecskét, lóherét, virágot készíteni vele, illetve szintén falatnyi (én kávé szemnek néztem) lekvárral összeragasztható édességeket is gyártani benne. De legtöbbet természetesen a standard gofri formát fogom használni, ami isteni, frissen ropogós, másnap puha, a boltival szinte teljesen megegyező ( vagy annál is finomabb és egészségesebb) gofrikat készít. Aki szereti a gofrit, annak érdemes mielőbb beszerezni egy sütőt is. Nem egy nagy összeg, de már az első használattal megtérül. Ugyanis egy adagból akár 15-20 waffel is kijön. Mindenkinek csak ajánlani tudom :) Jó étvágyat hozzá!

Hozzávalók:

  5 egész tojás
  200 g cukor
  2 csomag vaníliás cukor
  250 g vaj
  500 g liszt
  1 csomag sütőpor
  400 ml tej
  porcukor, lekvár, csokiöntet, gyümölcs a tetejére ízlés szerint.

Elkészítése:

A tojásokat a cukorral habosra keverjük (kb 10 percig amíg halvány sárga nem lesz) Kimérjük a lisztet, sütőport, vaníliás cukrot egy tálba, elkeverjük. Hozzáadjuk a vajat a tojásos masszához (illetve egy kis lisztes keveréket hogy ne csapódjon ki a zsiradék) csomó mentesre keverjük, majd hozzáadjuk felváltva a lisztes keveréket és a tejet. Majd a formában kisütjük. Ha túl sűrű a tészta kis tejjel lehet hígítani. Arra kell csak figyelni a sütésnél hogy ne tömjük tele tésztával a formát mert akkor minden résből ömleni fog a massza. Én fagyi kanalat használok az adagoláshoz és 1,5-2 kanállal teszek mindkét fél formába. Azt is megfigyeltem hogyha nem csukom rá a tetejét, csak lehajtom, sokkal magasabbra sül, sokkal levegősebb lazább lesz. A sülési idő egy kicsit hosszú (azért nem egy borzasztóan nagy idő az a kb 7-8 perc, de egy gofrira éhes embernek maga az örökké valóság :D). Hát ennyi lenne a gofri sütés. Ugye nem bonyolult!? Sokféle változatban elkészíthetjük, keverhetünk a tésztájába gyümölcsöt (mondjuk áfonyát, vagy banánt :p ) apróra tört csokit, de készíthetünk akár szivárvány színű gofrit is, sőt sós változata is létezik, reggelire egy szelet sült bacon-el és tükör tojással isteni. Tudjátok határ a csillagos ég! Mindenkinek ajánlom próbálja ki. Jó étvágyat hozzá!




Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése