2014. február 27., csütörtök

Nagyi receptje-Mákos bögyörő

Nagymamám sajnos nagyon fiatalon, csecsemő korában, elveszítette az Édesanyját. :( Édesapja újraházasodott. A Mostohája gondoskodott róla, hogy mindent szigorúan megtanuljon, amit csak egy asszonynak tudnia kell. Hogyan mosson, főzzön, takarítson. Igazi hamupipőke történetnek hangzik, mégis, neki köszönheti szinte minden tudását, és megannyi receptjét. Többek között ennek, a hosszú évek óta a családunk birtokában lévő, mákos begyerőnek az elkészítési módját is. Nem igazán mondható receptnek, mert sohasem volt papírra vetve. El kellett sajátítaniuk. Ezért nehéz is lenne pontos mértékeket írni, sok régi étel találomra készül, még ma is, de ne aggódjanak, nem lehet olyan könnyen elrontani. :) Nagymamám tehát a mostohájától, a mostohája pedig minden bizonnyal az édesanyjától tanulta. Nagymamám pedig nekem, és Édesanyámnak tanította meg hogyan is kell "bögyöríteni". Ez egy igazán olcsó és kiadós egytálétel, ami nagyon nagyon finom. Azoknak is ajánlom, akik nem szeretik a mákot. Túróval és tejföllel is isteni finom. :) Jó étvágyat hozzá!



Hozzávalók:

  Körülbelül 1 kg, főtt áttört burgonya
  500 g liszt 
  Egy csapott evő kanál só
  Körülbelül 20 dkg darált mák 
  Cukor ízlés szerint a mákhoz
  Olvasztott sertés zsír vagy olaj


Elkészítése:

1. Egy lábasba, héjastól tegyük fel főni a krumplit.
2. Mikor már puha a krumpli, zárjuk le alatta a gázt, és öntsük le róla a vizet.
3. Hagyjuk hűlni, míg már a kezünkkel is letudjuk húzni a héját.
4. Miután megpucoltuk, törjük át egy krumpli nyomón. 
5. Szórjuk egy nyújtó deszkára az 500 g lisztet, a tetejére pedig az áttört krumplit. Megsózzuk, majd jó alaposan összegyúrjuk.
6. Két részre osztjuk.
7. Az egyik felet a képen látható módon kinyújtjuk körülbelül 3 mm vastagságúra


8. Jól belisztezzük, és egy éles késsel, nem túl nagy távolságra lévő vízszintes csíkokra vágjuk.


9. A csíkokat kettesével, körülbelül 1 cm széles párnácskákra vágjuk. 




10. Ezután következik a "bögyörítés". A tenyerünk hüvelykujj felőli részével, egyesével söndörgetjük formára. 


11. A megformázott bögyörőket jól meglisztezzük, hogy elkerüljük az összeragadást. Vizet forrni teszünk egy lábasba, enyhén megsózzuk, mikor már lobog a víz, beletehetünk egy adag tésztát. Rátesszük a fedőt. Akkor van kész ha ismét felforr a víz. 



12. A megfőtt bögyörőket egy tálba szedjük és egy kevés forró zsírt vagy olajat öntünk rá. Jól összerázzuk. Minden adagot kifőzünk, megzsírozunk, majd cukorral elkevert mákkal megszórjuk, és összekeverjük. A tészta másik felét is kinyújtjuk, felvágjuk, bögyörgetjük, kifőzzük, zsírozzuk, megszórjuk, fogyasztjuk. Jó étvágyat hozzá!


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése