2014. április 23., szerda

A legtökéletesebb hólabda

Mindenkinek vannak a saját családjára jellemző ízek, ételek, amik nélkül nincs karácsony vagy húsvét, vagy épp egy vasárnapi ebéd. Nálunk az egyik ilyen sütemény, a hólabda. Egyre inkább közeledik a húsvét, és ami azt illeti idén is, mint minden évben, ennek a keresztény ünnepnek a díszvendége, ez a mutatós és isteni finom sütemény. Anyukám kezdte a hagyományt sok évvel ezelőtt, már ő sem tudja a napját pontosan mikor. Olyan precízen és odafigyelve készíti még ma is, hogy nem győzöm csodálni érte. Talán ezért is ilyen csodaszépek. Úgy gondolom most érkezett el az ideje, hogy közkézre adjam a receptjét, az ismerőseink közül bizonyára sokan örömmel fogadják majd, és remélhetőleg azok is kedvet kapnak hozzá, akik eddig nem ismerték vagy kóstolták, de finom és mutatós ünnepi süteményre vágynak. 




Hozzávalók:

Két piskótalaphoz:

  6-8 egész tojás (attól függ hogy mekkorák a tojások, nagy tojásból elég piskótalaponként 3-3, kisebb tojásból pedig 4-4)
  A tojások számától függően 3-3 vagy 4-4 púpozott evőkanál finomliszt   
  3-3 vagy 4-4 evőkanál kristálycukor
  1-1 evőkanál cukrozatlan kakaópor
  fél csomag sütőpor piskótalaponként
  egy adag főzött krém a kenéshez és az összetapasztáshoz. <= recept a névre kattintva 
  2 csomag lehetőleg apró szemű kókuszreszelék (sokkal mutatósabb mint a nagyobb szemű)



A csokimázhoz:

  3 evőkanál porcukor 
  3 evőkanál kakaópor
  5 evőkanál tej 
  10 dkg vaj 




Elkészítése: 

Két piskótalapot sütünk. Mi most piskótalaponként négy kisebb tojásból készítettük, de mint fentebb is olvasható három nagyobb tojásból is elkészíthető. Az arányokat ez esetben könnyedén korrigálhatjuk. A tojásokat szétválasztjuk. A fehérjét a cukorral kemény habbá verjük. Mikor kemény, csúcsos a hab (a fejünk felé tudjuk fordítani ) hozzáadjuk a tojássárgákat. Egy kézi habverővel óvatosan beleforgatjuk de a levegőt ne nyomjuk ki belőle. A lisztben elkeverjük a kakaóport és a fél csomag sütőport. Apránként szórjuk a tojáshabba, óvatosan beleforgatjuk. Egy 36x26 cm átmérőjű tepsit kibélelünk sütőpapírral. Elsimítjuk benne a piskótát és 200 fokra előmelegített sütőben készre sütjük. Tű próbával ellenőrizzük. Mikor megsült kifordítjuk egy tiszta konyharuhára hogy hűljön. Közben ugyanígy elkészítjük a második piskótalapot, megsütjük, kihűtjük. Egy 3,5 cm átmérőjű kör alakú kiszúróval apró köröket szaggatunk a piskótalapokból. Mi így szeretjük, van aki nagyobb kör kiszúrót használ, mi úgy tapasztaltuk így mutatósabb. Elkészítjük a főzött krémet. A kiszaggatott köröket próbáljuk úgy összepárosítani hogy passzoljanak egymáshoz. Egyet ebből a piskótalapból, egyet a másikból. Mi vajkenő késsel szoktuk kenni. Egy kevés krémmel összetapasztjuk a két apró kör piskótát. Majd óvatosan körbekenjük nem túl vastagon, de nem is túl vékonyan, úgy hogy a bal kezünk mutató és hüvelyk ujjával tartjuk a két kör tetejét. A két végét ne kenjük be. Kókuszba forgatjuk, úgy hogy a tetejére a hüvelykujjunkkal kicsi peremet formázunk hempergetés közben. Ezt addig folytatjuk míg az összes kis hólabda el nem készül, körülbelül 46 db lesz belőle. A tetejére csokimázat készítünk. Egy kis lábasba 3 evőkanál kakaót és ugyanennyi porcukrot teszünk, összekeverünk. Melegítsük a tűzhelyen 5 evőkanál tejjel, míg teljesen folyékony és csomómentes nem lesz. Mikor már szépen összeolvadt tegyünk bele kb 10 dkg vajat és hagyjuk benne felolvadni. A kész csokimázat egy kiskanállal a hólabdák tetejére adagoljuk. Hogyha a peremet jól csináltuk, nem fog lecsurogni a csokimáz. Hűtőben jó ha áll egy darabig, de akár azonnal fogyasztva is nagyon finom. Remélem más is kedvet kap hozzá és akár ünnepi hagyománnyá válik. Jó étvágya hozzá. 
  

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése