2014. március 6., csütörtök

Barna kavart-A magyar Brownie

Nagymamám receptfüzetéből másoltam ki ezt a nagyon finom csokis süti receptet. Puha omlós, egyáltalán nem száraz vagy kemény. És ahogy a neve is mutatja, csak össze kell kavarni és kész is :). A magyar brownie jelzőt azért kapta tőlem, mert jó sok kakaó kell bele, és szinte szétomlik a szájban. *-* Garantáltan elkapkodja a család!



Hozzávalók: 

  25 dkg liszt
  25 dkg cukor
  1 csomag sütőpor
  késhegynyi szódabikarbóna
  1 nagy tojás
  4 dkg cukrozatlan kakaópor
  8 dkg puha vaj vagy margarin
  250 ml tej
  egy csipet só
  porcukor, a tetejére

Elkészítése:

A liszttel elkeverjük a sütőport, a kakaóport, a szódabikarbónát és a csipet sót. Egy másik tálba a cukrot simára keverjük a vajjal, majd hozzáadjuk a tojást, és tovább keverjük. Mikor már szépen elkeveredett, apránként adagoljuk a vajas masszához a lisztes keveréket, és a tejet. Kicsi száraz hozzávaló, kicsi tej. Ezt addig folytassuk amíg el nem fogynak a hozzávalók. Keverjük össze jó alaposan. Melegítsük elő a sütőt 180 fokra. Egy kb. 30 cm-es sütőpapírral kibélelt tepsibe egyenletesen osszuk el a tésztát. Kevésnek fog tűnni a tészta, de nem kell megijedni, a sütőportól szépen meg fog emelkedni. Tűpróbával ellenőrizzük, ha már nem ragad rá a tészta kész van. Túl sokáig sem szabad sütni mert akkor száraz lesz. Végezetül, megszórjuk a tetejét porcukorral. Jó étvágyat hozzá!

Változatok, ötletek:

1.Nem csak négyszögletű tepsibe süthetjük. Ünnepibbé tehetjük ha egy szív alakú formában sütjük. Miután megsült, a közepét kiszúrjuk egy kis szív szaggatóval, és megszórjuk tetszőlegesen cukorgyönggyel, esetleg krémmel töltjük ki.



2. A sütemények tetejére különféle mintákat formázhatunk a porcukorral, csupán egy sablonra lesz szükségünk. Az interneten végtelenféle található. Én most egy a kindertojásban talált Shrek formát használtam. Nem épp süteménydíszítésre tették a tojásba, de leleményesnek kell lenni :) sok dolog nem csak arra használható ami a rendeltetése. 








Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése